top of page

Voeding en leefstijladviezen

Vaak zit de oorzaak van de symptomen die ons lichaam weergeeft, in onze voeding. Het symptoom behandelen zonder de bron aan te pakken is als water naar de zee dragen. Daarom besteden wij in ons centrum veel tijd aan het veranderen van leefstijl en voeding. Gezondheid kun je pas ervaren als beweging, voeding en slaapritme met elkaar in harmonie zijn.

Om een voorbeeld te geven: een overgevoeligheid voor gluten (tarwe) kan een scala aan klachten geven, zoals diffuse buikpijn, opgeblazen gevoel of eczeem. Door te behandelen met acupunctuur kunnen de klachten verbeteren, maar als dit niet samengaat met een verandering in de voeding, zullen de klachten terugkomen.

Voeding kan ook essentieel zijn in de behandeling van een hoge bloeddruk of suikerintolerantie. Suikerziekte (DM type 2) kun je in sommige gevallen zelfs genezen, als je je voedingspatroon helemaal omgooit. Zie ook www.keerdiabetesom.nl voor meer achtergrondinformatie hierover.


Voeding zal tijdens de consulten dus uitvoerig besproken worden en indien wenselijk, kunnen wij een voedselintolerantie of allergie laten uitzoeken m.b.v. bloedafname.

 

Ook leefstijl zoals roken, beweging en slaaphygiëne zullen aan bod komen.  

Pas als je bereid bent om voeding en leefstijl aan te passen, kun je optimale gezondheid bereiken én behouden.

 

Nutriëntenadvies bij vermoeden en indicaties tekorten

Tegenwoordig eten wij steeds minder gevarieerd en doen wij vaak boodschappen in de supermarkt, waar een beperkt aanbod van groenten en fruit te krijgen is. Bovendien eet de gemiddelde Nederlander nog steeds te weinig groenten en fruit.

En dat wat we aan groenten en fruit eten, bevat helaas steeds minder nutriënten, zoals vitamines en mineralen, waardoor een tekort aan essentiële nutriënten steeds vaker voorkomt maar vaak niet onderkend wordt. 

Bij darmklachten of auto-immuunziekte kan er sprake zijn van een verminderde opname, waardoor er tekorten aan essentiële nutriënten kunnen ontstaan.

 

De meest bekende tekorten zijn vitamine D-tekort en vitamine B12-tekort. Dit soort nutriënten is van onmisbare waarde in ons lichaam en een tekort hiervan heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en kan een uiteenlopend scala aan klachten geven.

 

Klachten van vitamine D- of B12-tekort: vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, geheugenproblemen, pijn op de borst, gewrichtspijnen, terugkerende verkoudheden etc.

Als er een vermoeden van een tekort aan nutriënten is, zullen wij bloed afnemen. Bij bevestiging van het tekort adviseren wij de voeding aan te passen en tijdelijk ondersteuning te zoeken in verschillende supplementen van uiteenlopende merken; we kijken altijd naar wat de cliënt nodig heeft en stemmen daar ons advies op af.

Darmprotocol

Bij mensen met klachten van de spijsvertering, het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of overgewicht voeren wij graag een microbioomanalyse uit. Hieruit volgt de samenstelling van jouw darmflora aan de hand waarvan wij een behandelprotocol kunnen opstellen.

 

Ook bij mensen met auto-immuunziekten, chronische ontstekingen of allergieën zullen wij ervoor kiezen om een microbioomanalyse uit te voeren. Dit omdat de darmen gezien worden als dé poort tussen de buitenwereld en onze innerlijke wereld.

Een goede darmflora is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.

Onderdeel van het darmprotocol zijn uiteraard altijd voeding en leefstijladviezen.

 

Acupunctuur

Bij specifieke klachten kan acupunctuur verlichting geven. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts, blessures of ondersteuning met acupunctuur bij fibromyalgie, chronisch vermoeidheidsyndroom of misselijkheid tijdens de zwangerschap.

 

De WHO heeft een lijst samengesteld met aandoeningen die met acupunctuur goed te behandelen zijn: http://www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-who

 

Wat is acupunctuur?
Acupuntuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. In het lichaam circuleert energie via meridianen. Dit zijn energiekanalen die in het lichaam lopen. Ieder orgaan heeft eigen meridianen en samen vormen ze een netwerk, waarin energie naar ieder deel van het lichaam wordt gebracht.
Op de meridianen liggen punten waarmee wij met een naaldje, de energie in beweging kunnen zetten en deze zo nodig kunnen versterken of afremmen om het lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen. Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. Omdat een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen. Daarnaast heeft acupunctuur ook een preventieve werking om gezondheid die je ervaart, vast te kunnen houden en te voorkomen dat je ziek wordt.

Coaching en begeleiding bij stress en burn-outklachten

Tegenwoordig raken er steeds meer mensen op jonge leeftijd al burn-out. In 2014 had ruim 14% van de werknemers klachten passend bij burn-out (CBS). Minstens een paar keer per maand voelden zij zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk.

Dit zijn de gevolgen van onze huidige samenleving waarin wij externe prikkels nauwelijks meer kunnen buitensluiten en niet hebben geleerd om aandacht te schenken aan onze innerlijke wereld.
In ons centrum besteden wij waar nodig, aandacht aan welke factoren stress opleveren en wat je eraan kunt doen om de stress beter te hanteren of jouw mentale belastbaarheid te vergroten.  We noemen dit ook wel werken aan mentale veerkracht.
Hiervoor maken wij gebruik van een combinatie van technieken uit de yoga, mindfulness en hartcoherentie.  

 

Meer informatie over ons hartcoherentieprogramma vind je op onderstaande link:

https://drive.google.com/file/d/0B3BqqFDVAxW-Q2s5T3l0bmpXOC1IYlBMOU82eWY4aXpBdmxv/view?usp=sharing
 

Yogatherapie

Yoga kan worden ingezet als therapie bij een uiteenlopend scala aan klachten, indien de cliënt hiervoor openstaat. Een van de belangrijkste voordelen van yoga is dat het zeer lichaamsgericht is, waardoor er meer bewustzijn in het lijf wordt gecreëerd. Dit kan helend zijn bij fysieke problemen, zoals blessures of chronische rugklachten, maar ook bij psychische aandoeningen zoals PTSS, depressie of andere angststoornissen.

Yogatherapie is als therapeutische interventie enorm in ontwikkeling en zal waar nodig geadviseerd worden aan de cliënt.


Gezondheidsadvies voor moeders tijdens zwangerschap en postpartum


Charlotte werkt graag met de doelgroep jonge of aanstaande moeders. Charlotte is moeder van twee kinderen en heeft zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn als je fysiek of emotioneel niet lekker in je vel zit. Door haar eigen ervaring te combineren met kennis over gezondheid, is haar ambitie ontstaan om jonge moeders te ondersteunen in deze bijzondere maar ook pittige periode in hun leven.


Ben je zwanger en heb je last van allerlei kwaaltjes?

Ben je net moeder en voel je je moe en futloos maar weet je niet wat je hieraan kunt doen? Of denk je dat dit ‘normaal’ is als je één of meerdere kinderen hebt?


Charlotte helpt je graag door met jou samen te kijken naar je leefstijl. Waar kun je door kleine aanpassingen te maken in je leven, met de beperkte tijd die je als moeder hebt, toch winst behalen in jouw gezondheid? 

 

Er komt een advies op maat met als doel dat jij je fitter voelt en meer van je kinderen kunt genieten.

 

Cursus Natuurlijk Bevallen

Charlotte Simons geeft samen met zwangerschapscoach Aurora van den Berg cursussen voor aanstaande moeders en hun partner waarin zij leren technieken toepassen om hun bevalling op natuurlijke wijze te ondersteunen.


Voor meer info: www.natuurlijkbevallen.nu

bottom of page